Hedgefonder – Så funkar det!

Till att börja med, vad är egentligen en ”hedgefond?”

Till att börja med, vad är egentligen en "hedgefond?"

Termen ”hedge” kommer från det engelska ordet ”guardian” och betecknar en skyddsåtgärd. Målet med hedgefondförvaltningen är att minska marknadsrisken från fondens innehav, alltså monikern.
Avkastningen i en vanlig aktieportfölj dikteras till största delen av tillståndet på marknaden som helhet. För en hedgefond arbetar ledningen för att minimera marknadens inflytande på vinsten, så att portföljen kan ge en positiv avkastning över tid till en balanserad risknivå oberoende av marknadsutvecklingen.

Investeringsrestriktionerna för en hedgefond kan vara mer slappa än för en typisk värdepappersfond. Kortversion: Hedgefondförvaltare har tillstånd att använda ett bredare utbud av finansiella instrument än vad som skulle vara tillåtet enligt standardiserade förvaltningsprinciper.

Som ett resultat kan hedgefonder anta en mängd olika former och storlekar. Lågriskfonder till mer aggressiva högriskfonder är alla tillgängliga här. Fondens mål definieras av varje förvaltare på ett unikt sätt, med olika grader av risk och upplåning, samt ett brett utbud av arbetssätt, expertis, finansiell styrka och humankapital.

Hedgefonder har trots sin mångfald många bra egenskaper.

Hedgefonder har trots sin mångfald många bra egenskaper.

Det spelar ingen roll hur högt eller lågt aktiemarknaden stiger eller faller; en hedgefonds avkastningsmål är att alltid vara positiv.
När det gäller traditionella tillgångsklasser som obligationer och aktier tenderar hedgefonder att ha dålig korrelation (kovarians).
Genom att arbeta med derivat, blankning och bolån kan en hedgefond ändra sin förvaltningsriskprofil.
Ersättningen kan fastställas eller prestationsbaserad beroende på fondens resultat, varför hedgefonder använder denna typ av ersättningsmodell. För att uttrycka det på ett annat sätt, hedgefonden kompenserar sina anställda utifrån deras resultat.
Det är vanligt att fondens ledning har en betydande del av sina personliga pengar investerade i den.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *