Swimrun-loppet Ö till Ö stundar

För den som gillar löpning och att tävla inom löpning finns det massvis av lopp att välja mellan. Den som vill ha en extra utmaning – och dessutom uppskattar skärgården – bör ta sig en närmare titt på loppet Ö till Ö som genomförs varje år i Stockholms skärgård. Ö till Ö- eller ÖTILLÖ- har faktiskt rankats som ett av världens tuffaste uthållighetslopp och snart är det dags igen, där datumet för 2018 års event är 3 september.

Födelseplatsen för swimrun

ÖTILLÖ är inget ordinärt lopp utan det är ett så kallat swimrun. Ett swimrun är, som namnet föreslår, ett lopp som består av både simning och löpning. Det är alltså ett mellanting mellan ett vanligt löplopp där deltagarna endast springer och ett triathlon lopp där deltagarna både springer, simmar och cyklar. Numera går det att delta i ÖTILLÖ-lopp i flera av världens länder, däribland Storbritannien, Tyskland och Schweiz, men det är från Sverige som ursprungsidén kommer.

Loppet

I Stockholms skärgård ska deltagare ta sig från ö till ö. Totalsträckan för loppet är 75 kilometer och då ska de simma mellan 24 öar och dessutom springa över dessa. Sträckan som springs är ungefär 65 kilometer medan resterande 10 km består av simning i öppet vatten. Föga förvånande är det både tungt, kallt och påfrestande för deltagarna, så det gäller att vara riktigt fit för att ens fundera över att ställa upp. På grund av riskerna som kan uppstå under ÖTILLÖ är det inte heller tillåtet att tävla på egen hand, istället tävlar deltagarna parvis.

VM i swimrun

ÖTILLÖ anses ofta vara VM i swimrun och det är inte vem som helst som kan ställa upp. För att ens få chansen måste deltagarna antingen kvala in eller ha mycket goda meriter. Ibland behövs också en stor portion tur. Någon som har vunnit ÖTILLÖ flera gånger är triathleten Jonas Colting och inför årets lopp har det uppmärksammats att simmerskan Therese Alshammar tänker delta tillsammans med rapparen Petter Askergren.