Från löpning till fotboll

Oavsett om man är intresserad av idrott eller inte kan väl nyheten om Usain Bolts nya karriär inte ha undgått någon?

Före detta friidrottsstjärnan, och snabbaste mannen i världen, firade sin 32:a födelsedag med att träna med nya klubben Central Coast Mariners: en fotbollsklubb från Gosford, Australien. Sedan 2005 spelar klubben i den australiensiska proffsligan A-League, och nu har man alltså fått förstärkning i form av Usain Bolt.

Om A-League

Australien och Nya Zeeland spelar i en gemensam proffsliga som numer kallas för A-League, tidigare hette den National Soccer League. Säsongen 2018/19 är det 10 lag som gör upp om ligatiteln; 9 av dem kommer från Australien. De 6 bästa lagen möts i ett slutspel. Ettan och tvåan kvalificerar sig för semifinal, övriga fyra lag för kvartsfinal. Regerande mästare är Melbourne Victory, som också är det lag med flest ligatitlar (fyra).

Om Bolt

Hans fullständiga namn är Usain St. Leo Bolt, men han kallas även “Lightning”. Usain föddes 1986 på ön Jamaica, och är numer före detta friidrottare. Bolt hann med att ta 8 OS-guld, 11 VM-guld och har i dagsläget världsrekord på 100 och 200 meter (9,58 resp. 19,19). Han var en självklar del av Jamaicas stafettlag, som också de innehar världsrekord, men då på distansen 4 × 100 meter (36,84).

Usain Bolt är tillsammans med före detta sprintern och längdhopparen Carl Lewis, tidernas främste kortdistanslöpare.

Fler idrottare som bytt inriktning

Nu ska alltså Usain Bolt försöka uppfylla en barndomsdröm: att bli professionell fotbollsspelare. Han är långt ifrån ensam om att byta inriktning:

  • Före detta cricketspelaren Imran Khan är sedan 2018 premiärminister i Pakistan.
  • Före detta NBA- stjärnan Kobe Bryant tog 2018 emot en Oscar för sin kortfilm Dear Basketball.
  • Proffstennisspelaren Serena Williams hinner förutom tennisen, med att medverka i såväl tv-serier som filmer mellan varven. Den senaste filmen heter Pixels (2015).
  • Före detta FA-Cupsegraren Vinnie Jones sadlade om till skådespelare i sin debutfilm “Lock, Stock and Two Smoking Barrels” (1998).