Bär rätt träningskläder

För att du ska få en bra upplevelse när du springer är det viktigt med träningskläder som är avsedda för ändamålet. Det spelar ingen roll om du är nybörjare eller glad amatör, om du enbart springer på sommaren eller året runt – att välja kläder efter väder är det som gäller.

Material och passform

De flesta av dagens träningskläder är tillverkade i funktionsmaterial som andas. Det kan dock vara skillnad på hur väl de andas, samt hur lätta kläderna känns på kroppen. Du ska undvika att bära bomullsplagg när du springer, då bomull absorberar fukt, vilket gör att du lätt kan komma i frysning.

Köp tights av god kvalitet, på vintern är fodrade tights att föredra. Du kan också välja att bära långkalsonger under tightsen, men se då till att de är tillverkade i ett material som andas väl. Det finns en rad olika sorters byxor: tracksters, overallbyxor, långa och korta tights, löparshorts mm. Välj modell efter årstid och passform.

Att välja en undertröja med förlängt bakstycke kan vara skönt på hösten och vintern. Bär två tunna tröjor snarare än en tjock; fukt förflyttas lättare mellan, och igenom, två tunna lager än ett tjockt. Bär du jacka ska inte den fungera som värmekälla, det ska däremot tröjorna under. Din jacka ska skydda mot väder och vind. Springer du året om är ett superunderställ en god investering.

Några tumregler

  • 15 °C

Vår och sommar är det bra med linne, t-shirt, shorts och korta tights. En tunn vindjacka kan vara bra. Tänk på att välja rätt strumpor – bomullsstrumpor ger lätt skavsår.

  • 5 – 10 °C

Höst och tidig vår är det bra med långa tights. 1-2 tunna funktionströjor behövs, samt en skön vindjacka.

  • 0 – 5 °C

Komplettera med mössa eller pannband för att lättare hålla värmen.

  • Under 0 °C

Vintertid gäller fodrade tights, tunna tröjor i funktionsmaterial (lager-på-lager) och en vindjacka som yttersta plagg. Glöm inte mössa och vantar, samt eventuellt en tunn halsduk.